30.07

AS VALGA VESI PLAANIB ÜLEMINEKUT KAASAEGSETELE VEEARVESTITELE JA NUTIKALE KAUGLUGEMISSÜSTEEMILE

 
EL Ühtekuuluvusfondi finantseerimisel plaanib AS Valga Vesi lähemate aastate jooksul kaasaegsete tehnoloogiliste lahenduste kasutuselevõttu, mille käigus vahetatakse senised mehaanilised veearvestid uue põlvkonna veearvestite vastu ning soetatakse tarkvara näitude kauglugemiseks ja kasutatud ressursside auditeerimiseks. 
 
Oleme äsja lõpetanud aastaid kestnud suuremahulised investeeringud vee- ja kanalisatsioonitorustikku, renoveeritud on reovee pumplad ja purgla, soetatud on uued eriotstarbelised sõidukid. Siiani on aga lõplikult uuendamata arvestipark.
 
Igal aastal langeb kasutusest välja umbes viiendik veemõõturitest, võttes arvesse kaugloetavate arvestite ülikallist maksumust, oleme pidanud valdavas osas eelistama siiski mehaanilisi veearvesteid. Oleme küll erandjuhtudel soetanud üksikuid kaugloetavaid arvesteid, ent need on paigaldatud kohtadesse, kus on esinenud tarbijavaidlusi või kus veenäidu võtmine on olnud äärmiselt keeruline.
 
Uuema tehnoloogiaga veearvestid on märkimisväärselt täpsemad ja töökindlamad, kuna neil puuduvad mehhaaniliselt kuluvad osad. Seetõttu ei ole probleemiks ka torustikes leiduv rauasade või muu sete. Ka on uued veearvestid kindlamad igasuguste omavoliliste manipulatsioonide vastu.
 
Uute arvestitega ühilduv tarkvara rakendus võimaldab veenäidud koguda arvutisse või nutiseadmesse kiiresti ja mugavalt maksimaalselt 100 meetri raadiuses veemõõdupunktist. Selline lahendus säästab kliente igakuisest näidu edastamisest ja hoiab kokku ettevõtte töötajate aega näitude kogumisel, töötlemisel ja klientidega arveldamisel. Teiselt poolt annab lugemistarkvara detailse ülevaate veetarbimisest päevade, nädalate ja kuude lõikes ning võimaldab operatiivselt avastada veelekkeid ja –avariisid. Seega planeeritavatest  investeeringutest peaks kasu tõusma nii teenuse tarbijale kui pakkujale.  
 

 

Aktsiaseltsil Valga Vesi on hetkeseisuga Valga linnas 1792 klienti, Hummuli vallas 58 ja Taheva vallas 72 klienti. Kuna töösolevaid veearvesteid meie tegevuspiirkondades on palju, on nende väljavahetamine pikemaajalisem protsess. Uued arvestid paigaldatakse esmajärjekorras nendesse tarbimiskohtadesse, kus olemasoleva arvesti kalibreerimisvajadus hakkab lähenema. Täielikult kauglugemisele üleminek on hetkel planeeritud 2017.aasta lõpuks.
 
Kuni uue arvesti paigaldamiseni on kliendi jaoks mugavaim viis oma näit esitada meie veebilehel oleva veenäidu esitamise vormi kaudu. Endiselt saab näite teatada ka e-postiga aadressil mare@valgavesi.ee ja helistades telefonil 766 1799.