03.11

 TÄNAVAVALGUSTUSPROJEKT VALGA LINNAS ON LÕPPEMAS

05.novembril tähistatakse Valga linna tänavavalgustuse rekonstrueerimisprojekti lõppu piduliku tänuüritusega, kuhu on kutsutud kõik projekti koostööpartnerid. Projekti juhtivpartneriks oli SA Keskkonnainvesteeringute Keskus, rahastajateks Austria Vabariik ja Valga Linnavalitsus.

 

Projekti elluviimisele andsid oma panuse järgmised ettevõtted:

Projekteerimine K-projekt OÜ, ITK-inseneribüroo OÜ
Valgustid Elektroskandia Baltics AS
Postid-jalandid Esvika Elekter AS
Ehitamine Aigren OÜ, Kagu Elekter OÜ
Juhtimine Gridens OÜ
Järelevalve Sweco EST OÜ

 

Tänavavalgustuse rekonstrueerimise projekt sai alguse juba 2012.a lõpul, kui Eesti ja Austria vahel sõlmiti CO2 heitkoguste ühikute ostu-müügileping. Mõõdistus- ja projekteerimistöödega alustati 2013.aastal ning ehitustööd algasid 2014.aasta septembris.

Ligemale aasta väldanud ehitustegevuste käigus vahetati linnas välja 2156 valgustit kaasaegsemate ja säästlikumate led-valgustite vastu, rajati maa-aluseid kaableid 42 km ja õhuliine 6 km jagu ning soetati valgustite tööd reguleeriv nutikas juhtimissüsteem. Projekti tulemustest väärivad ära märkimist:

  • Energia kokkuhoid. Uus valguslahendus tarbib elektrienergiat varasemalt tarbitud kogusest vaid kolmandiku jagu.
  • Väiksem valgusreostus, suurem turvatunne. Lisaks sellele, et valge valgus esitab keskkonda ja objektide värvust loomulikumalt, saab led-valgustite valgusvihku suunata täpselt sinna, kus seda kõige rohkem vaja on – kõnni- ja sõiduteele. Tänava ääres paiknevate elamute akendesse paistab valgusmüra sisse minimaalselt.
  • Turvalisem keskkond. Varasemalt olid Valga linna ülekäigurajad valgustamata. Projekti tegevuste käigus paigaldati spetsiaalselt ülekäiguradade kohale madalamal asetsevad valgustid, et sõiduteele astuvad inimesed oleksid autojuhile paremini märgatavad ja liiklus varasemast turvalisem.
  • Valgustuse juhtimissüsteemi paindlikum juhtimine. Valgustite tööd reguleeriv juhtimissüsteem võimaldab valgust juhtida kogu linna, tänavate või kasvõi üksikute valgustite kaupa. Valgustugevust on võimalik reguleerida sujuvalt, astmeliselt või hoopis hetkeliselt välja lülitades.

Projekti kogumaksumuseks Valga linnas kujunes 2,627 mln eurot, millest Valga linna omaosalus oli 10%. Ülejäänud osa projekti maksumusest tuli Austria Vabariigilt kvoodiühikute müügitehingu eest.

Projekti kohta rohkem infot saad siit.